Zadnje teme | » Slika za novi forumPet Maj 31, 2024 6:16 am od old » Sest pesama Pet Mar 11, 2016 12:37 pm od NesaDeBeli» Supstance i industrijski preparati koji pomažu razvoj ćelija rakaUto Apr 16, 2013 1:07 pm od NesaDeBeli» Preparati koji pomažu u borbi protiv tumoraUto Apr 16, 2013 1:04 pm od NesaDeBeli» Biljke koje pomažu u borbi protiv tumoraUto Apr 16, 2013 12:26 pm od NesaDeBeli» Rak iz mog uglaUto Apr 16, 2013 12:18 pm od NesaDeBeli» Program Stranka Debelih Srba ( u izradi, potrebna pomoć )Sub Jan 07, 2012 11:40 pm od NesaDeBeli» Poučne priče s raznih strana svetaČet Jun 23, 2011 11:47 am od NesaDeBeli» Link LolickaSre Apr 27, 2011 1:54 pm od NesaDeBeli |
Socialni obeležak stranice | |
|
| Ljubivoje Ršumović | |
| | Autor | Poruka |
---|
NesaDeBeli Admin
Posts : 472 Reputacija : 1 Join date : 26.02.2010 Age : 55 Location : Aleksandrovac
| Naslov: Ljubivoje Ršumović Sub Nov 27, 2010 12:09 pm | |
| LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ
Ljubivoje Ršumović je poznati dečji pesnik, rođen 1939. godine u Ljubišu na Zlatiboru. Školovao se u Ljubišu, Čajetini, Užicu i Beogradu. Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na odseku komparativne književnosti. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja: "Neven", "Mlado pokolenje", "Nagrade zmajevih dečijih igara", "Brankove nagrade",...
Najpoznatije knjige su mu: "Ma šta mi reče", "Tandara, mandara i još jedna priča", "Pričanka", "Još mi samo ale fale", "Domovina se brani lepotom", "Rošavi anđeo"...
LEPA KATA
Bila jednom jedna Kata U Perlezu blizu Čente Lepa kao sa plakata Pa i lepša na momente
Imala je oči plave Original morska plavet Nosaše ih posred glave Tako da ti stane pamet
Imala je lepa Kata Uz lepotu sto dukata Pa je bila tatamata Za sve momke iz Banata
---------------------------------------
DECA SU UKRAS SVETA
Nema sveta ni planete Gde ne može stići dete Jer sve dečje staze vode Od igre do slobode
Cveće je ukras bašte Leptir je ukras cveta A deca puna mašte Deca su Ukras sveta
Lepe pesme tihe tajne Sve ljubavi važne sjajne Neka planu nek' se rode Od igre do slobode
Cveće je ukras bašte Leptir je ukras cveta A deca puna mašte Deca su Ukras sveta
---------------------------------
LEVOJ CIPELI
Levoj cipeli Rekla desna Da je tesna
Desnoj cipeli Rekla leva Da ne zeva
----------------------------
VUK I OVCA
Čini mi se vekovima Vuk sa ovcom nešto ima
Kad je vidi kako pase Vuk naprosto ne zna za se
Ovca kad mu vidi oči Ni da bekne ni da skoči
Ovca ne sme da se brani Vuk se njenim strahom hrani
Ne razumem te odnose Ni zašto se ne podnose
------------------------------------------
TELEFONIJADA
Na širokom carskom drumu Što preseca prašumu Sreli su se beli slon I jedan crni telefon
Halo Reče beli slon Halo reče telefon Ko je Pita beli slon Ko je Pita telefon
I tako u beskraj on
Ni komandir šumske straže Nije znao da nam kaže Dal' slon telefonira Il' telefon - slonira
----------------------------------
NEMAM POJMA
Moja mama i tata Žele biti sami Zatvaraju vrata Kriju se u tami
Od mene se nešto krije Od mene se beži Mama kaže još si mala A tata zaveži
Šta se to odigrava Među njima dvojma Ja to nemam pojma Zbilja nemam pojma
Moj dečko mi kaže Nećemo u kino Idemo kod mene Da nam bude fino
O tome se ne uči Ni u jednoj školi Ja ga pitam šta mu je Kaže da me voli
Šta se to odigrava Među nama dvojma Ja to nemam pojma Zbilja nemam pojma
| |
| | | NesaDeBeli Admin
Posts : 472 Reputacija : 1 Join date : 26.02.2010 Age : 55 Location : Aleksandrovac
| Naslov: Re: Ljubivoje Ršumović Ned Nov 28, 2010 8:49 am | |
| NA POLJU GDE SE ČAVKE ČAVČE
Na polju gde se čavke čavče U onom gustom spletu trava Rodi se jedno plavo mravče Među milion žutih mrava
Mravi imaju poslove preče Plav se rodio pa šta s time ali mravuljak odlučno reče IZVINITE ME HOĆU IME
Nadenuše mu neko imence Nit' zapevaše nit' se napiše Al' vrisnu opet mravlje detence DANAŠNJI DATUM DA SE ZAPIŠE
Ljutnu se na to glavna mravčina ŽELIŠ LI MALI DA TE SMLAVIM Mravče odvrati TRAŽIM NAČINA DA MOGU ROĐENDAN SVOJ DA SLAVIM
Mravlji poglavar izvadi mapu I žvrljnu nešto u registar AKO JE TAKO - SKIDAM KAPU JESI TVRDOGLAV ALI SI BISTAR
------------------------------------------
GNJAVI ME TEČA
Gnjavi me teča Gnjavi me tetka Gnjave me češalj Mašna i četka
Gnjavi me brica Koji me brije I brat od strica Koji me bije
Gnjavi me mačka Kad lovi miša Gnjavi me mokro Kad pada kiša
Gnjavi me ujak Gnjavi me ujna Ujak je širok Ujna je bujna
Gnjavi me mama Gnjavi me tata Svi samo mene A niko brata
Gnjavi me medved Jer hoće meda Gnjavi me pčela Jer mu ga ne da
Gnjavi me deda Pa me baš gnjavi Deda je zbilja Gnjavator pravi
Moram još reći Radi dojma Koga ja gnjavim Nemam pojma ----------------------------
DETE
Dete nije dete Igračka za strine i tete Dete je dete Da ga volite i razumete
Nećete mi verovati I veliki pesnik Gete Nekada je bio beba I veoma nemirno dete
Brkati hajduk Veljko Što je zlotvoru prašio pete U početku je sisao palac I bio nemoguće dete
Junaci kosmosa Što lete na druge planete Prvo su sedeli na nošama A posle su seli u rakete
Dete nije dete Igračka za strine i tete Dete je dete Da ga volite i razumete
--------------------------------
DVA AKREPA
Dva akrepa, ni gluva ni slepa, podjednako i ružna i lepa, srela su se pre nedelju dana u ulici Ljutice Bogdana.
Sve je pošlo neslućenim tokom: muški akrep kresnuo je okom, akrepica simpatiju vrnu - spusti pogled u zemljicu crnu.
Za minutu ili nešto više njih se dvoje ludo zaljubiše. Zbunjen sam k'o pile u kučini - šta je ljubav kadra da učini!
----------------------------------------
BIO JEDNOM JEDAN VUK
Bio jednom jedan vuk I bio je zbilja dobar Miran kao mrtvi muk Pitom kao neki sobar
Za to niko nije znao Mislili su da je zao
Imao je divne želje Divno srce u grudima Želeo je prijatelje Među psima i ljudima
Voleo je čak i ovce Pa i one jarce muške Nije znao ni za lovce Ni za zamke ni za puške
Pošao je da im kaže Da ne može tako više Videše ga neke straže Opališe i ubiše
Nikom nije bilo žao Mislili su da je zao
-----------------------------
HAJDE DA RASTEMO
Do stola Do stolice Do kašike Do police Rastimo Sa lastama rastimo Sokolice Delije Dokolići Junačine Ne birajmo načine Rastimo Do tacne Do plafona Do mature Telefona Do dugačkih pantalona Rastimo Sa lastama rastimo Hajdevije Hajduci Hajdetići Junačine Ne birajmo načine Rastimo Do vetra Do krova Do ljubavi Do lova Do poslednjeg milimetra Rastimo __________________
VUČE VUČE BUBO LENJA
Neko pliva u Savi Neko radi u Rumi Neko šeta u travi A vuk živi u šumi
U školi ga ne vide Nema ni maturu U muzeje ne ide Prezire kulturu
Vuče vuče bubo lenja Šta će reći pokolenja Vodio si život buran Pa ostao nekulturan
Usta su mu snažna Duša mu je drumska Obećanja lažna A ćud mu je šumska
Uvek oštro reži Uvek budan leži Čak i kada beži Ka zverstvima teži
Vuče vuče bubo lenja Šta će reći pokolenja Vodio si život buran Pa ostao nekulturan ----------------------------
IŠLI SMO U AFRIKU
Išli smo u Afriku Da sadimo papriku Znate onu žutu Finu ali ljutu
Jednogrba kamila Začas se pomamila
Odmah se tu stvorila I debela gorila
Onaj majmun sa grane Misli to su banane
I zebra je videla Jako joj se svidela
Grize gladni papagaj Misli neko voće fraj
Videli smo žirafu Misli meze uz kafu
Ni reč nisu kazali Sve su začas smazali
Ništa nisu slutili Pa su se zaljutili
Sad kuka pola Afrike Zbog banatske paprike Znate one žute Fine ali ljute __________________
ZAŠTO O SEBI
Ono što najbolje znam to sam ja sam sve svoje folove i bolove sve svoje zamke i veštine sve svoje mudrosti i nemudrine sve sastavne delove koji mi dušu i telo čine
Da budem pametan ne želim pamet je mana slabih
Da drugima drobim o njima vama o vama onima o njihovim mukama ovima o ovimskim lepotama raznima o razlikama izabranima o sličnostima bezličnima o licima ne želim
Ono što najbolje znam to sam ja sam
Pa ko želi moj slučaj na tanjiru neka ostale ostavi na miru mnome dok se bavi
Tek ako na mestu nekom moj hod o kamen zapne priča o nepričavu pesma o muklinu dobrota (kojom se kitim) o zub lažne guje tek tada neka se psovka čuje i kletva i bašmebriga dragog čitaoca
Tek ako neko sebe na fotosu moje duše pozna neka se otvori rana nevidljiva a grozna među nama
Jer ono što najbolje znam to sam ja sam a nisam sladak i nisam lekovit i nisam pristojan ni pristajan na sve
Negde postoji taj mir taj zamireni čir seoskog porekla al' ne znam gde
Pa ako neko na njega slučajno nagazi koračajući bezbrižno po svojoj životnoj stazi nek znači da sam ja kriv što sam puteve zameo zamrsio pobrko nek znači da sam uzalud živ i da uzalud pišem
Da li da budem pametan želim (pamet je mana slabih) slabošću da se branim komplekse porazima da hranim da li u ovom dobu jednom nogom u nebu drugom nogom majci u drobu trećom nogom u hlebu a glasom u grobu kosti me čuju ušne koščice trepere nakovnji i čekići bivših
Zamišljam da sam inženjer konstruišem buduće ljude nacrte neke imam proračune i skice ali maltera nemam ni cigli niti kreča
Ovima ovde da trtljam gluvima da urličem nemima da gluvaram tričavima da prodajem trice neću nemoć mi moja preča
Ono što najbolje znam to sam ja sam pa zato velike teme egzaltacije i teoreme o sudbinama Boga i nacije ostavljam drugim piscima ja ću basne o psima o jazavcima i lisicama o vukovima i ovcama sve ono što ne dolikuje drugim piscima i pisicama
Životinje me se tiču.
Frizura isuviše lakomislena Odelo nedolično pogled preterano plav Hoda normalno ne klecaju mu kolena Izgleda srećno po svoj prilici zdrav
Falsifikuju dokazne materijale Kompromitujuće uzrečice i smejuljke Dvosmislene rečenice neslane šale Šifrovane poglede nedopisane ceduljke
Osudiće me da živim dok mogu Da volim sunce da ne bežim od kiše Dušu da ne prodam ni đavolu ni bogu A kada umrem da ne oživim više __________________
DEL MORTIS NIL NISI BONUM
Bili ste zaista dobri Dok beste Budite i dalje dobri I ostanite gde ste.
------------------------------
OGLAS
Prodajem kola Dalje ću poljem pešice Dosadiše mi na drumu Svi ti leševi (i lešice). ---------------------------------
DOK SE PRESVLAČIŠ
Sedim pored prozora Slika iz nemog filma Mislim o jeseni Volim je bezrazložno
Ti se presvlačiš Idemo u pozorište Ne stidiš se od mene Pa si mi gola u sobi
Gola si pa me pitaš Da li si mi još mila A ja mislim o jeseni Kako i vreme stari
Čekaš moj odgovor Spremaj se zakasnićemo Draga si mi međutim Ne zato što si gola
Kažeš da je najvažnije Da se ljudi razumeju Gledam u jesen Ćutim kao uspomena
Uvek je najvažnije Da se pobegne od banalnosti Deca spavaju Život se odigrava
----------------------------------
JA VILJEMU ŠEKSPIRU I ON MENI
Arsenu Dediću
Imao si srce glavu Misli želje teoreme Zdrave sumnje nade slavu Moj Viljeme
Imam ime Vrlo moje Ne gnjavi me Ljubivoje
Imao si život lovu Lake žene teške teme I ono što ljubav zovu Šta sad imaš Moj Viljeme
Imam ime Lepo moje Ne gnjavi me Ljubivoje
Skribomane i šaptače Plodnu njivu zdravo seme Daske koje život znače Šta sad imaš Moj Viljeme
Imam ime Možda moje Ne gnjavi me Ljubivoje
Protiv tebe nemam ništa Poslednju će reći vreme Gnjave te sva pozorišta Pa sad i ja Moj Viljeme
Biće leba za nas dvoje Zajedljivi Ljubivoje Sve dok u tom tvome dobu Tako cene moju robu
Pa se prevrnu u grobu. __________________
NEĆU VIŠE DA JEDEM
Terali su me da jedem kad sam bio mali Pa sam porastao dva metra i devet Pa sad imam problema
Jedva ulazim kroz poneka vrata A još jedvije izlazim iz poneke situacije Devojke me simpatišu jer sam Ogromko Budiboksnamanko Nezgrapanko Nezgodanko Šta ću im ja toliki One vole Male male Cakane Pa da ih stave U taške pod miške A mene ne mogu ni u ćaletove cipele
Ni u fiću ne mogu da stanem U kušet kolima spavam sedeći A klinci me na ulici pitaju ej Kako je gore u oblacima I ej Uvati mi jedan avion I ja onda moram klincima da palim čvegere Pa me mame jure milicijom
Terali su me da jedem u toku školovanja Pa sam porastao dvesta devet santimetara Pa mrzim košarku
Prvo sam se saginjao pa su me zvali grba A sad se ispravljam pa me zovu rozga Dođe mi da samo sedim I to u nekom mraku
Čujem da su neki ljudi u Africi Ostali mali I da su ljudožderi I da nisu jeli ništa osim ljudi I pomalo zeleniša da im se ne zgadi Kako li se ja nisam toga setio
Od ljudi se znači ostaje mali A od šargarepe se raste dvesta devet cm.
Kažem frizeru da me šiša do glave Kažem šusteru da mi pravi cipele bez đona Da stavi brezov list ili Kožicu od veverice A mogu i na tabanima da hodam Samo da budem niži
Gledam neke Cigančiće Tramvaj im odsekao nogu Pa im zavidim
Gledam neke kepece pa se izmičem Da ne pomisle da sam od njih otimao A čuo sam da su i oni nesretni Zato što su mali Da znaju kako je meni bili bi sretni
Njih svako vidi a meni jedino zapaze Kakva mi je toka na opasaču
Od ljudi se znači ostaje mali Nisam se toga setio na vreme Bio sam mali što bi rekao Duško Radović Znači svi koji jedu ljude ostaju mali Fino Da znam ubuduće
Bio sam u vojsci i niko me nije Osim jednog desetara Koji me terao da kopam rov duplo dublji Jer će mi inače kuršumi uši ošišati Možda se on samo iživljavao na meni
Najbolji drug u vojsci bio mi je Jedan Šiptar Po imenu Govorkaj Đon Koji me zvao brale Što sam voleo
Kako ću se ja uopšte oženiti Ako uzmem neku visoku da li će nam i deca Biti visoka ili još viša Ili će biti naprotiv Ako uzmem malu da li će nam deca biti Mala ili po meri osrednja Ili će biti na nju ili pljunuti tata Ili će biti srećni na one Afrikance Ljudoždere
Neće mi dati posao jer sam ovoliki Nisam za kosmonaute Kapsule su premalene za mene
Bicikl na primer ne mogu da vozim jer Ne znam šta ću sa nogama Nešto nogu upotrebim za okretanje pedala Ali ono prekoviška mi smeta
I vrat mi je dugačak pa me zovu labud
U toku života su me ovako zvali Štrklja Džigibau Vicoš Dugonja Antena Oblakoder Rozga Smlata Guska Lisica zato što imam žutu kosu Nogatilo Štaka Štule Motocangle (buditeboksnama) Krako Vismajor Morska bolest Ljulj i Grba A najteže od svega mi je padalo Kad su me pitomci VMŠ zvali Špric
Hteo sam da budem novinar Novinara se svi plaše i ne smeju Da ih nazivaju pogrdnim imenima Ali nisam imao talenta
Studiram ekonomiju Radiću (akobogda) u nekom eksport-importu Pa ću eksportovati iz zemlje sve niske Da ostanemo u zemlji samo mi visoki Pa da se ne stidimo Dobro ovo se ja šalim znam da nije moguće
Košarka košarka to me svi pitaju Košarka pa šta Svi bi rekli da igram košarku samo zato Što sam ižđikljao dva koma devet Možda bih i voleo košarku da sam nizak Možda bih je i igrao iz inata Ali ovako neću I bez mene smo najbolji na svetu
Imam jednu malu sa kojom hodam Mala je metar i devedeset šest I mala me voli Ali ima veliki nos Za koji tvrdim da joj je fini A u stvari fini sam ja
Kad sam bio mali i mama i baba i svi su Tvrdili da ću ostati mali ako ne jedem Šargarepu šnicle ćevape Sarmice musaku celer Leba i masti Mleko ako ne pijem pogotovo Jaja živa i mrtva kuvana i pečena kao i šarena Uskršnja Pasulj Od pasulja se doduše prdi ali se i raste raste Govorila je baba I ja sam prdeo i prdeo zlato babino I evo šta je od svega toga ispalo
Toj maloj s kojom hodam nisam sve ovo pričao Ona je iz fine porodice I jela je sve samo neke fine stvarčice Juhice krempitice nudlice Rolate knedlice štrudlice Ali je pila mnogo vode Pa je od vode porasla
Ne njoj ništa ne fali ona je zaista bomba Sve ima i sve štima što me zanima Dapače
A zanimljivo ona ima sestru koja je meni Do srca mislim do sise I meni se više sviđala sestra Ali kad su me njeni videli bili su presrećni I umesto sestre poturili mi moju malu A za sestru su rekli da je morala hitno Da otputuje u Mesopotamiju
Rekli su još da smo se lučom tražili Ne bismo se našli I da smo kao stvoreni jedno za drugo I da smo kao brat i sestra I da je Bog sve to imao u vidu Kad nas je stvarao (to je deda rekao) I ja od tada psujem Boga
Moja mala je nesrećna što je visoka Ali je i srećna što je visoka Jer da je niska ne bi mene nikada srela Ni volela Kao što me ne voli ni njena niska sestra Volela bi nekog niskog dasu A ja bih voleo neku drugu motkaču To su njene reči I ja sa njom hodam jer je tako srećna Sreća je zarazna zamalo ne rekoh bolest Pa će i na mene preći tokom vremena
Nije tačno da visoki ljudi Imaju niske pobude Kao što nije tačno Da debeli pisci pišu tanke knjige I obratno
Jedanput sam pozvan u goste Kod predsednika SO Titovo Užice Posle se njegova ćerka hvalila Da je imala visokog gosta na ručku
Šta mogu terali su me da jedem Kad sam bio mali Pa sam sad rmpoš od dva metra i devet Ima i viših i nižih od mene Ali tužnijih teško da ima
Kako onoga da se ne setim...
Uz malo srece i malo novca, mogla sam biti gospodja ovca.
Ovako s tobom dangubo niska ostacu vecno obicna dviska!
Ovan otkide cvet u aleji, pa rece ovci: Ajde ne bleji.
-------------------------------------
OTKUD MENI OVA SNAGA
Otkud meni ova snaga gde bih steko te misice da mi hrana nije draga da mi nije drago pice
Volim brate lepo sesti volim brate dobro jesti volim se sa sniclom sresti il za stolom il na cesti
Otkud meni ova sila ovaj pogled ljuta zmija da mi hrana nije mila tako reci najmilija
Volim brate lepo sesti volim brate dobro jesti tamo gde se klopa smesti i mene ce nos odvesti
Otkud meni ovo zdravlje gde bih naso takva pluca da ne volim mleko kravlje i cicvaru dok je vruca
Volim brate lepo sesti il za stolom il na cesti volim se sa hranom sresti pa makar je moro jesti
IZA PRVOG UGLA
Iza prvog ugla neki djavo cuci neka muka ceka da coveka muci
Iza prve gore pa u drugoj gori ceka neka mora da coveka mori
Na zivotnom putu pa iza krivine ceka neka briga da coveka brine
Tamo gde u travi cveta ljutic zuti ceka neka ljutnja da coveka ljuti
Kad bi covek znao za sve sto ga ceka ne bi se ni radjao u liku coveka
Vec bi bio ptica ili vredna pcela ili samo bagrem negde nakraj sela
GENERALE SILO LJUTA
Generale silo ljuta kad ti bude dosta rata svrati kuci dva minuta da svom sinu budes tata
Oj frizerko vesta zverko znam da kosa nije slama ipak idi setaj s cerkom ceo dan joj budi mama
Direktore lepi stvore okani se referata hajde kuci pod prozore budi tvojoj deci tata
A svet moze da priceka i s frizurom i sa ratom dok se jedna srecna cerka naigra sa svojim tatom
----------------------------------------
UZEO SAM HARTIJU I OLOVKU
Uzeo sam hartiju i olovku I nacrtao mišolovku U mišolovci parče sira I još jedno parče sira Da miš može da bira
Oko sira sam nacrtao čamac U čamcu upalio sveću Da miš bolje vidi mamac Da ne kaže NEĆU
Ali čim sam nacrtao miša Počela je da pada kiša
Celu je hartiju skvasila Sveću ugasila I nije se skrasila Dok miša nije spasila
ČOBANIN SAM U SELU
Imam jednu kokošku Koja zna da broji Svršila je fakultet Ali ne znam koji
Imam jednog vola Koji vuče kola Svršio je gimnaziju Al' je ost'o lola
Imam jedno prase Koje stalno gudi Svršilo je zanat Kod muzičkih ljudi
Imam jednu ovcu Koja mnogo bleji Svršila je travu U jednoj aleji
Čobanin sam u selu A nemam ni platu Voleo bih da sam negde Na nekom zanatu
Kad je zanat obdaren Lako je za hranu Radio bih ceo dan U nekom dućanu
| |
| | | NesaDeBeli Admin
| Naslov: Re: Ljubivoje Ršumović Ned Nov 28, 2010 8:56 am | |
| BILO JE PROLEĆE, MESEC MAJ
Bilo je proleće, mesec maj,
drveće se prelilo zelenim kremom,
bez posla je ostao jedan zmaj
sa visokom zmajevskom stručnom spremom.
Motao se neko vreme po gradu,
čitao oglase i konkurse iz štampe,
zmaj koji je uživao u svome radu,
izgubio se ko svitac bez lampe.
Počeo je da pije vinjak i sodicu,
da se snalazi i prodeva,
jer je imao veliku porodicu
koju je morao da hrani i odeva.
Kiše su padale, dani su tekli,
kucao je na sto vrata, možda dvesta,
i svuda su mu neljubazno rekli
da za njega nema radnog mesta.
I mada je svuda izbačen ko kofer
naglo mu se osmehnula sreća:
ponudiše mu da radi kao šofer
kod Gradskog saobraćajnog preduzeća.
Opet je proleće, mesec maj,
na drveću pupe zelene čumice,
za volanom "Laylanda" sedi zmaj
na liniji Kalemegdan - Šumice.
Kad uveće dotera kola u garažu,
kolege o njemu pričaju sve naj, naj,
ali mu je najdraže kada kažu:
- E, danas si vozio kao pravi zmaj!
--------------------------------------
ЗМАЈ
Једне се јесени чудо догодило Срем се почео родом поносити Сунцокрет родио, жито родило Све једро, зрело, треба косити.
А Сремцима се баш није радило Па ударили у свадбе и пиће Старима ринтање досадило А лењост ушла у младиће.
Зарђали српови сјајни, Јер сремске руке лете чашама Косе мирују, ћуте комбајни А јесен тутњи као шашава.
Питају Сремци шта да се ради? Један другога глеткају крадом Вреба их страшна авет глади А нико да прегне за радом.
Тад један Змај снажан без премца Дође, па рече: Све ћу урадити, Признајте ме само за Сремца, Желим у Срему кућу градити.
О, нек ти кућа што пре никне Рекоше Сремци и смех се просу. А змај радостан скочи па викне: Дајте ми своју најбољу косу.
Кошуљу раздрљио, ноге обосио Цео Срем се одједном препао Јер змај је косио, косио и косио И косио док није крепао.
Сремцима лице ко креч и беље, А лекар гунђа уз видну трему СРЦЕ МУ ЈЕ ПУКЛО ОД ЖЕЉЕ ДА БУДЕ НАЈБОЉИ КОСАЦ У СРЕМУ.
Да се не би дизала прашина Сад змајево име гордо носи Фабрика пољопривредних машина На Бежанијској Коси.
---------------------------------------------
Deca mogu da polete
Deca mogu da polete, treba samo da se sete, treba samo da požele, da zamahnu,da se vinu kao ptice nežne,bele ka zvezdama u visinu.
Da zamisle, da se sete: kuda žele da polete!
Deca mogu preko neba na krilima lepih želja, odlučiti samo treba, setiti se prijatelja, osetiti radost šta je, radost deci krila daje.
Da zamisle, da se sete: kuda žele da polete! __________________
O NEISTINO LEPŠA OD ISTINE
O neistino lepša od istine Nema sustajanja. Vreme je za zverstva Od raskošnog uma do bogočistine Doživeo sam sjaj prvog neverstva O neistino lepša od istine
Da sam se hladnoj priklonio vatri Čelikom kovan ne bih bio sam Branko u Tajni Miloš na Sumatri A ja ni slika. Možda tužni ram Da sam se hladnoj priklonio vatri
U mitskoj Ptici koju vazduh mrzi U njenom srcu dostojnom prokletstva Lovili su me i vešti i brzi Gladni mog bola i nevinog Jestva U mitskoj Ptici koju vazduh mrzi
O neistino sama sebi kazno Robijaćemo dok ne klone tama Pa kad nas usvoji Vreme neprolazno Igraćemo se glupim istinama O neistino sama sebi kazno __________________
BILO JE ŽENA
Bilo je žena Kojima nikad nisam napisao stih Korisnih lepih pa i pametnih čak Prosto me nije umela većina od njih Nije me možda jer nisam bio lak
Bilo je žena Raskošnih divljih tuđih u šumi Koje ne zovu ne pitaju već love Od kojih se svaki nerv izbezumi Nagle bez stida dok mi snom plove
Bilo je žena Mirnih i radnih sa dušom u šaci Onih koje mole za milost da vole Plavih i crnih pa uzmi ili baci Pa ćuti ili reci sve sem istine gole
Bilo je žena Koje su samo bile i ništa nisu htele Luckastih đavoljih i naročitih tek Onih potrebnih za čije sam voćke zrele Ginuo pa životu ih nudio kao lek
Bilo je žena Kojima jedno moje srce beše malo Pa mi po grudima drugo srce traže I onih čije je u meni kucalo pa stalo Kada je čulo šta nije smelo da kaže
Bilo je žena Zbog kojih postoji proleće pa leto Koje zaslužuju da im se pesma piše Ali samo jedna je jedina bila sve to Zajedno i od svih još nešto malo više __________________
VIDIM ŠTO VIDIM
Vidim što vidim i čujem što čujem Nikom ne govorim samo prisustvujem
I šutim što šutim i volim što volim Rane na duši tajnom suzom solim
A Vreme krhko i Vreme od krvi Govori da sam na otpisu prvi
I radim što radim i živim što živim Nikome dobar osećam se krivim
I sanjam što sanjam i dišem što dišem Oko tabuta svoga majstorišem
A Vreme trošno i Vreme od zlata Ispred mene je zalupilo vrata
I događa se što odavno hoću Trajem još sklonjen u zdravu samoću
I pevam što pevam i pevam što pevam Sam sebi veran rđi odolevam __________________
Zemlja Dembelija
Sreo sam jednog deliju traži zemlju Dembeliju
Putuje noćima i danima Menja vozove i lađe i nista drugo ga ne zanima sem da Dembeliju nađe
Al' niko ne zna gde li je put do zemlje Dembelije
Sreo sam ponovo deliju još traži zemlju Dembeliju
Teme mu već osedelo i lice od stida krije Ništa mu nije vredelo Dembeliju našao nije
Kad razmisliš malo zrelije nema zemlje Dembelije
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Majka
Pitali smo i kuče i meče Iste reči svako od njih reče Majka to je ljubav koja teče Majka to je dan kad padne veče
Majka je majka Najlepša bajka Naša rođena mati sve nam je dala zato joj hvala Al' hvala malo i tati
Pitali smo i jare i janje Isto stanje isto osećanje Pitali smo i pile i mače Vole majku sve jače i jače
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Prva ljubav zaborava nema
Još sam bila u osnovnoj školi kada spazih dva zelena oka on mi reče da me srednje voli a ja njemu da je strašna stoka
To su bile naše reči lažne izrečene iz ljubavi snažne
Otišao je čak u drugo mesto A ja sam mu napisala pismo Pisao je i on meni često ali više videli se nismo
Pozdravljam ga sa rečima dvema Prva ljubav zaborava nema. __________________
Miš je dobio grip
Miš je dobio grip Pa je seo u džip i prevalio put dugačak da ga pregleda doktor mačak
Doktor pacijenta pipnu Pacijent nešto zucnu Doktor mu leđa štipnu Zatim ga u čelo kucnu
Sa moje tačke gledišta Nije ti ništa
To kaza Pa ga smaza
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Baba Roga
Ima jedna pećina stroga U kojoj živi baba Roga
A ja sam valjda razumete Jedno veoma hrabro dete
Pa sam rešio upravo stoga Da joj pokažem njenog boga
Ali valjda znate i sami Baba Roga se krije u tami
Nosim joj limun, nudim joj krušku Al' ona ni da pokaže njušku
Da li postoji il' ne postoji Uglavnom, ona se mene boji.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ana voli Milovana
Dal' ste čuli novost dana Ana voli Milovana
Pevaju i vrapci s grana Ana voli Milovana
Ništa piće ništa hrana Ana voli Milovana
Sad se peva sa svih strana Ana voli Milovana
A Milovan dunster pravi Frajer pravi, njonjo pravi Krele pravi, zvrndov pravi A Milovan šmeker pravi Nema pojma o ljubavi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lako je prutu
Lako je prutu da se sokoli Kad bije decu njega ne boli
Nije mi žao kad neki trut Za svoje zasluge dobije prut
Nije mi žao kad pekmez kevin Dobije prutom makar i nevin
Nije mi žao ni kad na mene Armija pruća opasnog krene
Ali ne mgu da prebolim Tata me bije a ja ga volim __________________
STA JEDE MALA ALA
Mala ala moze da smaze iz cuga maltene pola Malog Mokrog Luga.
Nije retkost videti alinog klinju kako se prikrada malom Losinju..
Mala ala, kada joj hrana fali, moze da smaze celu drzavu Mali.
U podne prosto hoce da prsne ili da skrca parce Male Krsne.
Mala ala, u suknjici na faltu, za veceru pojede ostvro Maltu.
I uopste, deca iz te mafije prozdrljiva su iz geografije.
Dzon Piplfoks
Dzon Piplfoks zvani Zvono Zivi grozno al smiono
On probleme teske ima Sa glupavim gusarima
Bez pameti i bez ista Mora protiv cudovista
Al i takav nije tuzan On je srcom naoruzan
Pobeci ce svi od njega Jer je ruzan iznad svega
----------------------------
Pipi Duga Carapa
Vidite li idu kuce Il ulicom plove ladje Sklanjajte se bice vruce Jer Pipi se svuda nadje
Ako negde nesto skripi Hita Pipi da zakrpi Pipi cudna Pipi lepa Pola krpi pola cepa
Odrasli se mnogi plase Devojcice harambase ---------------------------------
Испеци па реци деци
Речи Речи Речима се туга лечи Речима се глупост спречи Паметне и мудре речи Испеци Па реци деци
Речима се љубав каже Речима се звезде траже Речи лепе речи нове Речи да се друг дозове Испеци Па реци деци
Pitamo se
Pitamo se vec dva veka Vec tri veka Pet vekova Gde dusa u coveka Gde je dusa covekova
Da li tamo srce gde je Gde je hrabrost Gde dobrota Tamo gde nas ljubav greje Gde je seme od zivota
Vek po vek Vek po vek Covek trazi dusi lek Vek po vek Vek po vek Dobrota je dusi lek ----------------------------------
Шта може да значи писмо
Ми изгледа свесни нисмо Шта може да значи писмо
Значи немир кад се воли Утеху кад нешто боли Значи радост среће царство Значи пажњу и дргарство
Ми изгледа свесни нисмо Шта може да значи писмо ------------------------------
Сонг о цвећу
Има ли шта лепше на свету Од емоција у букету
Ако схватимо шта нам пружа Она мирисна црвена ружа
Ако признамо да је време За оне раскошне хризантеме
И украсимо осмехом лице Због оне плаве љубичице
То значи да смо у животу Препознали праву лепоту
Има ли ишта лепше на свету Од емоција у букету
И који даје и који прима Део лепоте у себи има ------------------------
Song o uspomeni
Ono kad smo se zbog cura bili Ono kad su padala carstva Ono kad smo poljupce krili Ono beše vreme drugarstva
Protiče reka ostaje pena U dnu čoveka Uspomena
Ono kad smo derali klupe Ono kad su pljuštale šljage One brige naivne i glupe ono behu godine drage
Protiče reka ostaje pena U dnu čoveka Uspomena -----------------------------
AU STO JE SKOLA ZGODNA
Au sto je skola zgodna Leci lenjost i samocu K'o da mi je kuca rodna Steta sto ne radi nocu
Kad nisam u svojoj skoli Mene moja dusa boli Nema one druzine Da delimo uzine
Au sto je skola sjajna U klupama par do para Svaki sapat svaka tajna Jednu novu ljubav stvara
Kad nisam u svojoj skoli Mene moja dusa boli Nema one s kikom Koju ne dam nikom -------------------------------
| |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Ljubivoje Ršumović | |
| |
| | | | Ljubivoje Ršumović | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |