Zadnje teme | » Slika za novi forumPet Maj 31, 2024 6:16 am od old » Sest pesama Pet Mar 11, 2016 12:37 pm od NesaDeBeli» Supstance i industrijski preparati koji pomažu razvoj ćelija rakaUto Apr 16, 2013 1:07 pm od NesaDeBeli» Preparati koji pomažu u borbi protiv tumoraUto Apr 16, 2013 1:04 pm od NesaDeBeli» Biljke koje pomažu u borbi protiv tumoraUto Apr 16, 2013 12:26 pm od NesaDeBeli» Rak iz mog uglaUto Apr 16, 2013 12:18 pm od NesaDeBeli» Program Stranka Debelih Srba ( u izradi, potrebna pomoć )Sub Jan 07, 2012 11:40 pm od NesaDeBeli» Poučne priče s raznih strana svetaČet Jun 23, 2011 11:47 am od NesaDeBeli» Link LolickaSre Apr 27, 2011 1:54 pm od NesaDeBeli |
Socialni obeležak stranice | |
|
| Zvonimir Golob | |
| | Autor | Poruka |
---|
NesaDeBeli Admin
Posts : 472 Reputacija : 1 Join date : 26.02.2010 Age : 56 Location : Aleksandrovac
| Naslov: Zvonimir Golob Ned Nov 28, 2010 12:50 pm | |
| Ruža
Ogolio sam te kao ružu da bih ti vidio dušu a nisam je našao. Ali sve uokolo obzorje, zemlja i more, sve do beskraja, ispunilo se mirisom, neizmjernim i živim.
-------------------------------
Tako pada sjekira
Govori se da dolazi vrijeme studeni, praznine i samoće, stiže vjetar obilazeći dvostruku šumu i gusta kiša dira svojim hladnim jezikom čelo zemlje. Budi tu, pored mene, kao moja ruka, otvorena, da bih tobom primio ono što me očekuje. Dati i uzeti, ista riječ u koju ulazi ljubav kao u postelju. Kome pripada čovjek ako ne tebi, nježnosti, kome ljubav ako ne onima koji podižu lomaču na kojoj gori još uvijek srce zemlje? Kao da nisam rođen, kao da sam već umro skriven u nekoj ruži, u snu koji drugi sanja, u groznici bilja, u vodi ili zraku koji ćeš ti udahnuti prije nego odeš. Govori se da stiže vrijeme studeni, ali sudbina sviju samo je moja sudbina, a bol sviju ne postaje veća. Smrt za sve samo je smrt za mene i stoga hoću da postojim da bi postojalo sve što vidim: mravi sa svojim primjerom koga se plašim, zvonjava, hljeb, miris žene, nago voće bez posljedica, neka znanost, nesreća, bol ili zvuk trube u blatu, da bi postojao svijet, historija ili poljubac i ti, konačno, moja ljubavi, moje promuklo zvono, moje područje ograđeno žicom uz koju se uspinje talas neba. Govori se da stiže studen, vrijeme praznine, ali ja ne očekujem ništa, jer ono što dolazi ja već imam boreći se, da bih pao jednoga dana tiši nego dok sam govorio riječi koje jedino ti nisi čula. Tako se ruši stablo drvosječa. Tako pada sjekira. Tako snijeg koji čekam!
--------------------------------------------------
Tvoj dio zraka
Što će se izmijeniti poslije tebe, pjesmo? U zajednickom krvotoku isti jauk, isti stup sramote, isti lanci na dnu broda koji nekamo plovi.
Najprije povjerenje, pa sumnja, tri, četiri ljubavi, ako je to dovoljno, želja da živis i želja da umreš, i zatim sve ostaje kao što je bilo.
Postelja, naga žena, i što poslije? Prozirno korijenje čije kucanje govori da si manji, a voda raste i netko se okrenuo umjesto tebe.
Što će se izmijeniti? Ništa. Ako vidiš ono što zaista vidiš. Drugi će htjeti sve sto si odbacio, udahnuti tvoj dio zraka, i zaspati. __________________
Tijelo žene
Cuerpo de mujer, blancas colinas, muslos blancos ... (Pablo Neruda)
Tijelo žene, skrovito čudo nepoznato u tebi, ima li veće nježnosti nego što je moja dok spavaš ljupka u sjeni svoje svjetlosti?
Silazeći u tebe kao u ponornicu ponavljam imena cvijeća da bih te objasnio: perunija, azaleja, robinija hispida.
Dok spavaš ti se igraš, rijeko u koju uranjam svoje ruke, rastužena i vječna, sa svojim šljunkom od sedefa i spaljene mahovine.
Na tebi sve prepoznajem i svemu se čudim: tu je ponor iz koga dolazim i kome se vraćam, i slana me žeđ obilazi dok umireš, slatka patnjo.
Evo koliko te tražim: kao jeka svoj glas, kao glas svoju jeku sto ne prestaje i gori u mojoj krvi, u mojoj glavi bez svjetla.
Evo koliko te želim: kao pusta površina vode svoj vir da je uznemiri i da sustane tamo gdje sve počinje, i odakle smrt ne silazi.
Ima li ljepše od tvoje kovine, od tvog voća koje se nudi? Ja sam brod što tone i što se ljulja između tvojih obala.
Evo te, pobijeđene i gole, ali tko će proći ispod slavoluka sa vijencem gorka lovora? U tvom snu i ja sam izgubljen zauvijek.
Zagledan u beskrajne prostore otvaram dio po dio tvog tijela što se ne razlikuje više od mene u meni, jednako i jednako samo.
Tu je i nevidljiva pjesma koja preobražava sva tvoja čuda u jedno, uzdrhtalo na kiši, i prokleto nebo što ranjava plače iza tvojih vjeđa.
---------------------------------------------
Između mnogih prolaznika
Žalim te, smrti, koja ćeš po mene doći jednoga dana. Što ćeš zateći, što naći u ovoj odjeci, koju vijest o događaju već davno zaboravljenom, u ovoj sobi zidova odviše visokih koju napusti dječak da bi bacio svoj ognjeni kolut na grlić boce nekog sajma? Nepomičnu prazninu ti ćeš ispuniti svojom, ali ako meni nije bilo dovoljno što će tebi ovo što je preostalo? Hladna koža guštera koju ću ostaviti mirnu da leži, poslije svega, na ulicama svoga grada. Ako ja odbacujem ono što ti prihvaćaš, hoće li to biti gubitak ili časna trgovina kad već danas znam koliko je preostalo? Žalim te, smrti, jer ćeš biti prevarena i bit će potrebno da se ponovo nađe što sam izgubio idući prema tebi. Već vidim kako oklijevaš ponavljajući da si u pravu, vidim onaj neodlučni pokret rukom koja drži sječivo noža i preostaje mi samo da se nasmiješim znajući da ću ja dobiti ako ti izgubiš. Žalim te, jer mnogo sam obećao što ne mogu ispuniti izgovarajući svako tvoje ime na stotinu načina jednako stvarnih. I ti ćeš saznati što znači nada svakoga dana. Ostat će samo sjena pognuta u mraku do nogu onih koji ti već umirući domahuju, meso i krv u kojima ćeš ti živjeti poslije mene. Žalim te, smrti, jer već sada mogu da vidim tvoje djetinje lice između mnogih prolaznika na vratima Stanice i srdžbu na koju ja nisam imao pravo, dok nestrpljivom rukom prevrćeš ono sto je preostalo: nekoliko nesuvislih riječi koje su stajale poput zida između svijeta i mene, malo prašine i mrvica duhana, mapu nekog izmisljenog grada, sliku žene koja spava na jutarnjem suncu, mrlje tinte na noktima koji jos rastu i postelju sa koje silazim, smijući se, dok tragaš za srcem o kome ne znam ništa i nalaziš samo prazan prostor u kome još uvijek odjekuje udarac groma. __________________ | |
| | | NesaDeBeli Admin
Posts : 472 Reputacija : 1 Join date : 26.02.2010 Age : 56 Location : Aleksandrovac
| Naslov: Re: Zvonimir Golob Ned Nov 28, 2010 12:52 pm | |
| Ljubavi moja
Ljubavi moja. Tražim te ponovo tamo gdje sve prestaje: u jednom trenu između snijega što pada i vatre umirućeg na tvome licu, ispod tvoje haljine, u zraku koji izgovaraš.
Amor mio. Nema imena koje ti ne pripada: tu je kišno ljeto, godina, grana trešnje, tu je tvoje tijelo od voska na kome je more ostavilo svoj sjenoviti križ. Gorčina,
prazno nebo, tjeskoba, lude riječi na koje ne pristajem dok silazim između tvojih ruku i tražim nagi plač što ispunjava moja usta.
Ljubavi moja, uzdrhtala na kiši, ona koja spava na mojoj postelji, prekrivena mojom rukom, ona koja ne razlikuje više to što sam stvorio i to što me napušta.
I moju žeđ sa tragovima bezumne soli. __________________
Obična pjesma
Sve je neobično ako te volim, vrtuljak što se okreće igračke i djeca. Veče koje silazi spava u mojoj duši.
Znam, veče koje silazi, stepenice, vjetar, sve same obične stvari što se ne mogu ponoviti, jer smrt se ne ponavlja, ni ti se ne ponavljaš u meni.
Sve je neobično ako te volim: more skida i svlači svoje plašljivo tijelo, zatvorenih očiju i vlažno od poljubaca.
Ja više nisam isti, slušajuć' glas na nekoj samotnoj stanici dok me obilazi kiša mijenjam te u sebi. Samo ruže što tonu.
Tjeskoba, obična pjesma, plač ponovo dok svoje teške vijeđe zaboravljaš u snu poput marame na licu koje bdije.
Sve je neobično ako te volim, ako te volim. Zagledana u nebo ti postojiš kao svjetlo pregaženo u tmini. ------------------------------------------------
Amuleti
1.
Čekam te, srce moje, nadglasan tišinom, od sebe samoga proklet. Iz kojih dubina ovaj glas, to tijelo tako teško i čežnja tako stvarna?
2. Nema više zamrzlih ptica na granama što se otkrivaju, ni slučajnih prostora, ni žalosti u srcu koje te pronalazi.
3. Okus naranče u toplom svitanju, tamo iza dobrote što dijeli kolijevku od prašnog spomenika ljubavi.
4. Ono što ostaje na kraju to je uvijek gorčina sada gola i stvarna kao plamen na kome gore naivne suze djetinjstva.
5. Volim darivanja jer me napuštaju nalik šljunku i pijesku sa obala.
Ja sam onaj drugi a ti već pretvaraš ruke u ruke odsutne zauvijek. __________________
Ti si vatra
Ti si vatra u kojoj drhte prsti, nož hladan i oštar u preponi mjeseca, riječ koje nema, i smrt, igra žalosna koju još nismo naučili.
Ne mislim više na očajnu travu, ni krikove kamena užasnih poljubaca, još jednom se plašim da ne zatvore vrata tisućama konja koji se plaše sna.
Svi koji su zaboravljeni u mraku traže svoje ruke u utrobi hijena i samo jedan prekrasan pastir naći će stado izgubljenih mravi.
Jedna žena plače u kutu. Tko će staviti zemlju na njena usta? Tko sklopiti oči opreznim školjkama rukom od stakla, pijeska i cesera? --------------------------------------------
Ime ljubavi
Njeno je ime izmišljeno na sajmu, tamo se prodaje i kupuje, tamo se mijenja za zdjelu leće.
Ljubav se lažno predstavlja. Njena usta otimlju hranu, ne poljupce, njeni se zubi zatvaraju, ne u ljubavi.
Zvijezde? Na fotografiji, u tuđem spomenaru. Snovi? U zavadi, iako sanjani na istoj postelji. Jedno, dvoje ? Ne u jedinstvu i okrenuti ravnodušnim licem vlastitom zrcalu.
Sjećanje, čega se sjeća? Pamti praznina ispunjena sama sobom. Studen, sumnja, samoća, tako se ljubav zove zaista, ako ne pristaje više na ime koje nosi, izmišljeno da prevari ili da ubije. __________________
| |
| | | | Zvonimir Golob | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |